Transsib I

COPYRIGHT © | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS

Van 29 april 2008 tot 12 mei 2008 reisden we in etapes per trein van Arnhem naar Beijing. Op deze site een kleine impressie van deze prachtige reis. Op de fotogalery staat meer.

Arnhem - Moskou

Het begin van een lange treinreis. Onwennig, na vele jaren het openbaar vervoer vooral gemeden te hebben. De hele dag hebben we nog gewerkt, op tijd naar huis om de klaarstaande spullen inclusief het nodige aan proviant voor de reisdagen tot aan Moskou in te laden in de auto van vrienden die ons afzetten op station Arnhem.

Al na enkele uren gaan we de nacht in. Onwennig om op de smalle bedbanken te slapen. In Duitsland nog veel geratel en gerammel door de vele wissels waar we op stations e.d. overheenrijden. Toch zijn we al in het nieuwe station van Berlijn als we wakker worden om een uur of 6. Na nog enkele uurtjes slaap zijn we zelfs al in Polen als we echt wakker worden. Het is mooi weer en in Nederland Koninginnedag. Polen glijdt aan ons voorbij met al vrij veel berkenbomen. Dan komen we aan de grens met Wit-Rusland. Het is gelijk duidelijk dat de EG hier ophoudt. Zijn er in het Oosten van Duitsland en Polen hier en daar nog herinneringen aan het Oostblok, hier ís het Oostblok. Wel reclame, maar verder ziet het er uit zo als je vroeger de USSR voorstelde.

De douanecheck duurt lang met streng kijkend maar verder vriendelijke beambten. Indrukwekkend is het erna in een grote hal optillen van de wagon om op een andere spoorbreedte overgezet te worden. Naast ons ondergaat een andere wagon van onze trein hetzelfde ritueel, zodat we precies kunnen zien hoe het in z'n werk gaat. Zo te zien Russische jongeren hebben het sms-en ook ontdekt en zijn druk in de week met hun mobieltjes. Voor we vertrekken richting Minsk is het al donker. Van Belarussia zien we dus niet veel, want als we 's morgens weer wakker worden zijn we al voorbij Smolensk en een flink stuk in Rusland. Het is hier Dag van de Arbeid, 1 mei. Vanuit de trein zien we veel auto's rijden, op weg naar de datsja omdat ze vrij zijn vragen we ons af.

We komen rond 11:00uur Moskouse tijd aan op het station Belorusskaja. Na ons voor de Olympische spelen in 1980 gebouwde hotel te hebben opgezocht en de koffers kwijt zijn, gaan we in de metro vanaf station Komsomolskaja naar het centrum. En daar is het feest. Veteranen en mensen met heimwee naar de CCCP zwaaien met vlaggen, marsmuziek klinkt door disco heen en grote reclames van o.a Guus sieren de gevels.

De drie talen die je van Moskou tot Beijing tegenkomt

Transsiberische spoorlijn

Het staat er echt: Moskwa                                                                         Zo til je een wagon van z'n draaistel    

Indrukwekkend: GAZ trucks van de OMON, Rolex en Rode Plein                       Ja, het is echt 1 mei 2008